06 juni 2024

Buitensporige wachttijden in Brussel voor onderzoeken medische beeldvorming

De Brusselse acute ziekenhuizen zijn verontwaardigd over de beslissing van minister Frank Vandenbroucke om geen enkel bijkomend MRI-toestel toe te kennen aan Brussel.


Brussel, 6 juni 2024 - Alle algemeen directeurs van de Brusselse acute ziekenhuizen en alle hoofden radiologie van de Brusselse ziekenhuizen zijn verontwaardigd over de recente beslissing van de minister van Volksgezondheid om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geen enkel bijkomend MRI-toestel (Magnetic Resonance Imaging) voor medische beeldvorming toe te kennen. Deze beslissing, die op 30 mei 2024 – exact één week voor de federale verkiezingen – in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd, negeert volledig de groeiende en schrijnende noden van de Brusselse patiënten. De wachttijden voor MRI-onderzoeken zijn rampzalig. Gezien deze alarmerende situatie vragen de Brusselse acute ziekenhuizen om dringend minstens drie nieuwe MRI-toestellen toe te kennen aan Brussel. 

Een machtsvertoon van de federale minister van Volksgezondheid, die de noden van de patiënten die in Brussel worden verzorgd totaal negeert 

Hoewel het Vlaams Gewest er 15 toestellen bij krijgt en het Waals Gewest 5, worden er geen nieuwe toestellen aan Brussel toegekend. Deze beslissing is niet alleen onaanvaardbaar maar ook volstrekt onbegrijpelijk, zeker aan de vooravond van de federale verkiezingen! Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft nochtans zijn behoeften vurig verdedigd in de IMC Volksgezondheid. GIBBIS is verontwaardigd over dit eenzijdig machtsvertoon na het mislukken van de onderhandelingen binnen de IMC Volksgezondheid.

Onaanvaardbare wachttijden 

De nood aan MRI-toestellen in Brussel is al sinds lange tijd bijzonder groot. Het aantal beschikbare toestellen op dit moment is veel te klein om te voldoen aan de steeds toenemende vraag, die nog wordt versterkt door de medische ontwikkelingen, de demografische groei en de attractiviteit van Brussel als hoofdstad van Europa. Daardoor zijn de wachttijden voor een MRI-onderzoek in Brussel buitensporig lang: gemiddeld bijna drie maanden voor een onderzoek tijdens de werkuren, vier maanden voor een MRI van de wervelkolom en meer dan vier maanden voor een neurologische MRI. Deze eindeloze termijnen bezorgen de patiënten bijzonder veel psychologische stress, en vormen bovendien een obstakel voor de diagnose en de opstart van behandelingen die soms van levensbelang kunnen zijn. Door deze vertragingen moeten patiënten lange afstanden afleggen om hun onderzoeken te laten uitvoeren. 

Directe nood aan minstens 3 nieuwe MRI-toestellen voor Brussel 

Gezien deze alarmerende situatie vragen de Brusselse acute ziekenhuizen dat er dringend een corrigerend Koninklijk Besluit komt dat minstens 3 MRI-toestellen toekent aan Brussel. Naast deze actie op korte termijn pleit GIBBIS ook voor het schrappen van de beperking op het aantal toestellen, zodat alle patiënten tijdig toegang krijgen tot deze technologie.   

“Dit is een groot onrecht, dat de dringende behoeften van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volledig negeert. Onze patiënten verdienen een onmiddellijk antwoord.Deze bijkomende toestellen zijn absoluut noodzakelijk om de toegang tot medische beeldvorming te verbeteren en een kwaliteitsvolle zorg te garanderen voor alle patiënten die in Brussel worden verzorgd, of ze nu in de hoofdstad wonen of niet, en om de huidige buitensporige wachttijden te laten dalen! ”, aldus Karel Van De Sompel, algemeen directeur van GIBBIS. 

GIBBIS conference de presse


 20240606 CP Partners


Contact pers

Ariane van de Werve – +32 486 17 33 26 – ariane.vandewerve@GIBBIS.be

Over GIBBIS

GIBBIS is de pluralistische werkgeverskoepel van de openbare en private social profit gezondheidsinstellingen van Brussel. Ze vertegenwoordigt meer dan 70 instellingen (ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en rustoorden), verspreid over meer dan 80 sites gelegen in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 


pdfHet persbericht downloaden