21 oktober 2024

Verwerping van de gezondheidszorgbegroting 2025:
een zorgwekkende beslissing voor de patiënten en de sector 

Brussel, 21 oktober 2024: Op maandag 21 oktober heeft de Algemene Raad van de verzekering voor geneeskundige verzorging beslist om het begrotingsvoorstel voor 2025, voorgelegd door het Verzekeringscomité, niet aan te nemen. GIBBIS, die de Brusselse gezondheidszorginstellingen vertegenwoordigt, is verbijsterd over deze verwerping en het gebrek aan politieke wil. Deze beslissing versterkt nog meer het onzekerheidsgevoel dat leeft bij alle actoren in de sector. En het zijn uiteindelijk de patiënten die hier de gevolgen van zullen dragen.

Een onaanvaardbare budgettaire leegte
Het gebrek aan een gevalideerde begroting voor 2025 zou een direct verlies van 1,6 miljard euro kunnen betekenen, en dit in een sector die al jaren onder druk staat. Het Verzekeringscomité had zijn verantwoordelijkheid genomen door op 7 oktober een begroting voor te stellen die in overeenstemming was met het begrotingskader. De regering heeft dit voorstel echter verworpen tijdens de Algemene Raad. GIBBIS roept de regering op haar verantwoordelijkheid te nemen en binnen de komende twee weken een nieuw voorstel te doen voor een concrete begroting. Voor het einde van het jaar moet een realistische begroting worden goedgekeurd om de terugbetaling aan de patiënten te kunnen garanderen. Het is ondenkbaar om 2025 te beginnen zonder een duidelijk en aangepast begrotingskader, op een moment dat de behoeften aan gezondheidszorg blijven toenemen met een voorspelde jaarlijkse groei van 3,3% zoals het Planbureau heeft aangegeven.

Een langetermijnvisie, essentieel voor de duurzaamheid van de sector
GIBBIS hoopt dat de toekomstige regering eindelijk een echte langetermijnvisie zal durven voorleggen, die de sector efficiënter zal maken en tegelijk toegankelijke zorg voor iedereen garandeert. Met dit in gedachten roept GIBBIS op tot:

  • De invoering van een meerjarig begrotingstraject die deze langetermijnvisie ondersteunt,
  • Een ziekenhuisfinanciering die de reële kosten dekt en innovatie stimuleert,
  • De hervorming van de ziekenhuisfinanciering verder zetten,
  • Op langere termijn, een grondige hervorming van de organisatie van de gezondheidszorg.

“De verwerping van deze begroting creëert onzekerheid voor de gezondheidszorgsector, maar vooral ook voor de patiënten. GIBBIS roept de regering op om snel met nieuwe oplossingen te komen waardoor er een budgettair kader wordt gegarandeerd voor 2025. Zonder langetermijnvisie en zonder de nodige middelen om aan de groeiende zorgbehoeften te voldoen, kan de sector niet efficiënt functioneren.”, aldus Karel Van De Sompel, algemeen directeur van GIBBIS. 


Budget santé 2025 refusé

Contactpersoon pers:

Ariane van de Werve
+32 486 17 33 26
ariane.vandewerve@GIBBIS.be


pdfHet persbericht downloaden


GIBBIS is de pluralistische werkgeverskoepel van de openbare en private social profit gezondheidsinstellingen van Brussel. Ze vertegenwoordigt meer dan 70 instellingen (ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en rustoorden), verspreid over meer dan 80 sites gelegen in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.